top of page
Python Ders Notları

Python öğretelim ama nasıl? Lise seviyesinde Python eğitimi için hazırladığım, uygulanmış ders notlarımı bu sayfada bulabilirsiniz. Ders notları ingilizce olup kaynak belirtmek kaydıyla tüm meslektaşlarımın kullanımına açıktır. Ders materyalleri, haftada 1, en fazla 2 ders saati vaktiniz olduğu varsayılarak hazırlanmıştır. Ders notları sürekli olarak güncellenmeye devam edecektir. Dersinizin niteliğine göre dilediğiniz gibi eklemeler ve çıkarmalar yaparak kullanabilirsiniz. Eğer dersinizde kullanmaya karar verirseniz, takipte kalmanızı tavsiye ediyorum. Sayfaya sürekli yeni konular eklenmeye devam edecek. Tecrübelerime dayanarak bazı tavsiyelerde bulunuyorum. Sizlerin önerilerinizi de bekliyorum. 

İşinize yaraması ümidiyle...

Python Ders Notları Hafta 1 - You Can Do It!

Bu bölüm Java ders notları ile aynıdır. Ne de olsa hangi programlama dilini öğretirseniz öğretin, başlangıçta yapılması gerekenler benzerlik gösterir. 

 

İlk ders en önemli derslerden biridir. Motivasyon sağlamak ve öğrencilerin "ben yapamam, o yapar, çok zor, ben ne anlarım kod yazmaktan...." önyargılarından kurtulmalarını sağlamak için, önce yapabileceklerine inandırılmaları gerekir. Öğrencilerin motivasyonlarını artırmaya yönelik videolar izletebilirsiniz. İşe yaradığı tecrübeyle sabittir ;)

 

Buyrun örnek video :)

Python Ders Notları Hafta 2 - What is Programming?

Motivasyonu sağladıktan sonra, ikinci hafta programlamanın ne olduğunu, farklı programlama dillerini, temel input-output kavramlarından mutlaka bahsedelim. Programlamanın algoritma kurmaktan geçtiğinin altını çizerek günlük hayatımızda sıkça kullandığımız algoritma örneklerine öğrencilerin keyif alacağı araçsız kodlama etkinlikleri seçerek anlatabilirsiniz. 

Python Ders Notları Hafta 3 - Algorithms

Sıra geldi algoritmalara. Olmazsa olmaz! Algoritmaları anlatırken öğrencilerin günlük hayatlarında sıklıkla yaptıkları bir işin algoritmasını yaptırmak faydalı olabilir. Tavsiyem basitçe algoritmanın ne olduğunu anlattıktan sonra tüm öğrencilerin nasıl yapıldığını bildiklerine emin olduğunuz bir kaç konuda algoritma yazmalarını istemeniz. Çay demlemek, yumurta haşlamak, kek yapmak gibi klasik örneklerin yanında bankadan para çekmek, bir yerden bir yere gitmek gibi örnekler sıralanabilir. Daha sonra da öğrencileri ikişerli gruplara ayırarak, birbirlerinin yazdıkları algoritmayı uygulamaya çalıştıklarında nelerle karşılaştıkları üzerine bir çalışma yapabilir, bir kaç örneği ele alarak, gereken değişiklikleri sınıfla beraber yaparak algoritma oluşturmanın kurallarını uygulamalı olarak anlatmanız. Yine algoritma ile ilgili eğlenceli bir kaç video izletebilirsiniz.

Buyrun örnek video :)

Buyrun örnek video 2 

Videoları öğrencilerle beraber izledikten sonra akıllarında neler kaldıklarını sorabilir, belli yerlerde videoyu durdurarak öğrencilerin üzerine düşünmelerini sağlayabilirsiniz. Artık burada kullanacağınız yöntem de size kalmış :)

Python Ders Notları Hafta 4 Algorithms/FlowChart

Algoritma mantığı artık yavaş yavaş yerleşmeye başladığına göre şimdi bir program yazarken nasıl algoritma kurmamız gerektiğine geçiyoruz. Algoritmadan sonra akış şemalarına geçebilirsiniz. Algoritma ve akış şemasını yaptıktan sonra, program yazmanın sadece bir dilin kurallarını kullanarak cümle kurmak olduğunu mutlaka vurgulamalısınız. 

Python Ders Notları Hafta 5 - Introducing Python / Print Function

Artık öğrencileriniz algoritma kurabiliyor ve algoritmalarını akış şemalarıyla ifade edebiliyorlar. Şimdi Python kurulumuna geçiyoruz. Mümkünse öğrencilerinizi programlar kurulu bir şekilde karşılamayın. Nereden indirmeleri gerektiğini nasıl kurmaları gerektiklerini de öğrensinler. Tecrübelerim bana gösterdi ki biz ne kadar yeni yenil program kurmayı bilir diye düşünsek de, bir program kurarken işletim sistemi seçmeyi, versiyon kavramını vs. öğrenciler bilemeyebiliyorlar. Öğrencilerinizle beraber Idle kurduktan sonra Print komutu kullanarak "Hello World" ile başlıyoruz.

Python Ders Notları Hafta 6 - Variables

Program yazabilmek için gerekli olan veri tipleri, bir değişkenin veri türünü neye göre belirlendiği, nasıl değişken tanımlanacağı, değişkenlerin birbirleri arasında dönüşümleri örnek programlarla uygulayarak öğretilir. Farklı örneklerle desteklenir.

Python Ders Notları Hafta 7 - Input Function

Input fonksiyonu ile kullanıcıdan veri almaya başlıyoruz. Kullanıcıdan aldığımız verileri değişkenlere atayarak farklı örneklerle kodlamaya devam ediyoruz.

Python Ders Notları Hafta 8 IF-Else Statements

Tüm programlama dillerinde kullanılan If-Else Statement'lar ile koşul durumlarını inceliyoruz.

1 / 1

Please reload

bottom of page