-
Üniversite eğitimini Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği Bölümü’nde tamamlayan Özgün, ilk dört yıl Özel Evrim Lisesi, on yıl süreyle de Darüşşafaka Eğitim Kurumlarında bilgisayar öğretmeni olarak görev aldı. 2017-2021 yılları arasında İELEV Okullarında Eğitim Teknolojileri Yöneticisi olarak görev yaparak teknoloji ve eğitim inisiyatifini yürüttü. 2021 yılında İngiltere, Londra’da kurduğu teknoloji eğitimi ve danışmanlık şirketi “Tech Study UK” bünyesinde çalışmalarına yurtdışında devam etmektedir.
-
Uzun yıllardır Yonca Özgün Akademi bünyesinde verdiği eğitmen eğitimleriyle ülkede fark yaratan bir öğrenme topluluğuna liderlik etmektedir.
-
2014 ve 2015 yıllarında Stanford Üniversitesi tarafından düzenlenen programlama eğitimlerine katıldı. 2017 yılında öğrencileriyle birlikte Türkiye’yi temsilen Kanada’da düzenlenen Canada Wide Science Fair’a seçildi ve ülkemize iki projeyle iki altın madalya kazandırarak geri döndü. 2019 yılında Polonya’da düzenlenen Uluslararası RoboRAVE Yarışması’nda öğrencileriyle yaptıkları robotik projesiyle Türkiye’yi temsil etti ve öğrencileri ile birlikte üçüncü kez Türkiye’ye altın madalya kazandırdı.
-
2017 ve 2020 yıllarında Microsoft’un düzenlediği Teknolojinin Kadın Liderleri Yarışması’nda yılın en başarılı eğitimci kadın liderleri arasına seçildi.
-
Amerika’da Boston University, Northeastern University, İngiltere’de UCL (London’s Global University), Imperial College London gibi üniversitelerde mühendislik okuyan üniversite öğrencilerine, yine Londra’da ve Avrupa’nın farklı ülkelerinde öğrenim gören lise öğrencilerine, aynı zamanda da Türkiye’de öğrenim gören mühendislik öğrencilerine ve yurtdışındaki üniversitelere hazırlanan lise öğrencilerine programlama eğitimleri vermektedir.
-
Abaküs Kitap’tan çıkan “Projelerle Maker Eğitmenliği”, “Projelerle Maker Öğrenciliği” kitaplarının ve Burcu Aybat ile beraber yazdığı “Uzaktan Eğitim Şart” ve “Eğitimde Google Şifreleri” kitaplarının yazarıdır.
-
Maker, robotik ve programlama alanlarında hem öğretmen hem de öğrencilere eğitimler vererek mentorluk yapan Yonca Özgün, yaş gruplarına uygun müfredat geliştirmenin yanı sıra, uzun yıllar teknoloji eğitiminin nasıl verilmesi gerektiği konusunda çalışmalar yaptı. Kurucusu olduğu Yonca Özgün Akademi iv kapsamında Maker Eğitmen Eğitimleri’ni daha ileri taşıyarak İleri Seviye Maker Eğitimleri’ni başlattı. Yine Türkiye’de ilk defa RaspberryPi&Python Fiziksel Programlama Eğitmen Eğitimi programını geliştirdi ve eğitimleri bir üst boyuta taşıdı. Yüz yüze verdiği öğretmen ve öğrenci eğitimlerinin yanı sıra, farklı platformlarda öğretmenlere yönelik birçok online eğitim veriyor. Bunların yanında sektöründe öncü kurumlara teknoloji eğitimi danışmanlığı, maker&robotik atölyeleri sistem kurulum danışmanlığı yapmaktadır.
-
Uluslararası RoboRAVE robotik yarışmasının ülke direktörlüğü, teknoloji eğitimi konusunda içerik üreticiliği de diğer çalışma alanları arasında yer alıyor.
-
Halen gönüllü olarak ÇYDD’nin “Kodlamacı Projesi”nin lise ayağı olan Kodlamacı Lise Programı’nı yürütmekte ve mobil programlama konusunda eğitmenler yetiştirmektedir. Eğitimde fırsat eşitliği yaratılmasına destek olmak adına gençleri destekleyen birçok sosyal sorumluluk projesinde yer almaktadır.
Yonca Özgün Kitapları