Maker Atölyesi Çalışmaları
Öncelikle kısaca sistemi nasıl kurabileceğinizden bahsedeyim;
Maker çalışmalarınızı, okul sonrası kulüp etkinliği şeklinde yapabilirsiniz ya da kulüp saatlerinde çalışacağınız bir Maker kulübünüz olabilir. Haftada bir günü eğitim günü olarak belirlersiniz ve diğer zamanlarda da öğrencilerin boş zamanlarında, öğle aralarında, okul sonralarında atölyeye gelip çalışabilecekleri bir ortam hazırlayabilirsiniz.
Ders İçerikleri
Eğitim günlerinde, öğrenciler geliştirdiğiniz müfredat dahilinde yeni bilgiler edinirler. Diğer zamanlarda ise, eğitim gününde öğrendikleri projelerini geliştirirler. Öğrencileri araştırmaya yönlendirmek yapılması gereken en önemli şeylerden biridir. Onlara bir kaç web sitesi örneği söyledikten sonra kendilerinin de farklı kaynaklardan bir çok yeni uygulamaya erişebileceği vurgulanmalıdır. Maker öğrenciler, kendi araştırmaları sonucu yeni bir şey öğrendiklerinde ekibin diğer üyeleriyle de öğrendiklerini paylaşır. Yeni denemeler yapar ve denemeler sonucunda elde ettikleri sonuçlara arkadaşlarından geri bildirimler alarak, geliştirirler.
Nereden Başlamalı?
Öncelikle bir müfredat planına ihtiyacınız olacak.
DŞMakers öğrencileri için kulübü ilk açtığımda hazırladığım müfredat planı size bu konuda yardımcı olabilir. Şunu net olarak söyleyebilirim ki bu yalnızca bir başlangıç müfredatıdır. Şu an İELEVMakers için kullandığım müfredat yukarıdaki örnekten çok farklıdır. Tecrübe içerir :)
Unutmayın! Başkasının hazırladığı plan ancak size yol gösterir, size ait müfredatı okulunuzun ve öğrencinizin yapısına göre zaman içerisinde kendiniz geliştirmelisiniz.
Müfredatınızı kendi zaman planınıza uygun şekilde tasarlamalısınız.
Her çalışmanın sonunda, o haftanın notlar kısmına notlar almanızı öneriyorum. Müfredatınızda deneyimlerinize göre sürekli olarak güncellemeler yapmayı da ihmal etmeyin.
Malzeme Temini
Malzeme temini konusunda bir çok seçeneğiniz var. Aslında işin bu kısmı tamamen okulunuzun yapısına göre değişiklik gösterir. Maker atölyesi kuran şirketlerle anlaşabilir, bir sponsor bulabilir ya da projelerinizde kullanacağınız malzemeleri kendiniz belirler ve ona göre bir alım yapabilirsiniz.
Bu konuda titiz davranmanız önemlidir. Öncelikle temel olarak ne öğretmek istediğinize ve eğitiminizin hangi projeleri içereceğine karar vermelisiniz. Ekstra projelerde kullanacağınız malzemeleri de ayrıca temin edersiniz. Aşağıdaki linkten örnek bir malzeme listesine ulaşabilirsiniz. Öğrenci sayınıza göre adetleri belirleyerek kullanabilirsiniz.
İhtiyacınız olan malzemeleri temin edebileceğiniz bir çok firma mevcut. İyi araştırmalı, fiyat ve hizmet karşılaştırması yaptıktan sonra sipariş vermenizi tavsiye ediyorum.
Artık malzemeleriniz de hazır olduğuna göre çalışmaya başlayabilirsiniz :)
Proje Blog sayfasından öğrencilerinizle beraber yapabileceğiniz örnek projelere ulaşabilirsiniz.